Parasitologia hungarica

Searching Page

Search:

field:

field:

field:


Help


Author(s): Murai, É.
Title: A Moniliformis moniliformis (Bremser, 1811) Meyer, 1933 (Acanthocephala, Moniliformidae) új gazdaállata a földikutya (Spalax leucodon Nordm.)
Title: The Lesser Mole Rat (Spalax leucodon Nordm.) as a new host of Moniliformis moniliformis (Bremser, 1811) Meyer, 1933 (Acanthocephala, Moniliformidae)
Year: 1968
Volume: 1
Pages: 109-118.Abstract: A Természettudományi Múzeum kutatói rendszeresen vizsgálják a földikutya (Spalax leucodon Nordm., 1840) életmódját, biológiai és populációs viszonyait, s újabban parazitáltságát is. A Hajdú-Bihar-megyei Hajdúbagos község környékéről származó 9 földikutya példány helmintológiai vizsgálata során 4 példányban találtak Nematodákat s ezek közül kettőben Acanthocephalákat is. A földikutyában vagy más Spalax-fajban élő Acanthocephala élősködőről e dolgozat közöl első ízben adatot. A talált Acanthocephala példányok a Moniliformis moniliformis (Bremser, 1811) Meyer, 1933 fajhoz tartoznak. E fajnak a földikutya új gazdája. Annak eldöntésére, hogy a földikutya Moniliformis élősködője melyik alfajhoz sorolható, a szerző azonos lelőhelyről származó ürgék (Citellus citellus L.) Moniliformis élősködőit is vizsgálta. Az összehasonlító vizsgálat alapján a földikutyából származó anyagot a Petrotschenko (1958) értelmezése szerinti Moniliformis moniliformis moniliformis Meyer, 1933 alfajhoz sorolja, de megjegyzi, hogy e kérdésben egész faunaterületünkre kiterjedő vizsgálat még új eredményt hozhat. Az e problémára utaló vizsgálati és irodalmi adatokat a szerző táblázatban foglalta össze.

Journal: Parasitologia Hungarica
Journal abbreviation:
ISSN: 0303-688X
Publisher: Népművelési Propaganda Iroda, Budapest
Editor(s): Kassai, T., Kralovánszky, A. & Nemes, I.