Annales Musei historico-naturalis hungarici

Searching Page

Search:

field:

field:

field:


Help


Author(s): Barina, Z. & Pifkó, D.
Title: Gyűjteményfejlesztés a Magyar Természettudományi Múzeum Növénytárának Herbarium Carpato-Pannonicum gyűjteményében (2000–2019)
Title: Development of the Herbarium Carpato-Pannonicum collection in the Department of Botany, Hungarian Natural History Museum (2000–2019)
Year: 2019
Volume: 111
Pages: 115-144.Abstract: 2000-től a Kárpát-medence edényes növényeit tartalmazó Herbarium Carpato- Pannonicum gyűjtemény gyors és látványos gyarapodásnak és fejlődésnek indult. Ekkoriban ért véget az 1980-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetemről a múzeumba került ún. egyetemi gyűjtemény utolsó darabjainak nyilvántartásba vétele. Az újonnan a Növénytárba felvett botanikus kollégák figyelme a muzeológiai munka során más értékes anyagok felé fordult. Feldolgozásra kerültek a Növénytár különböző zugaiban található elfeledett anyagok, a szakmai kapcsolatoknak köszönhetően kisebb-nagyobb gyűjtemények kerültek a múzeum tulajdonába többnyire ajándékozással, aktív pályázati tevékenység eredményeként pedig több jelentősebb herbárium megvásárlására is sor kerülhetett. Emellett a hazai flóra feltárási munkálatainak eredményeként nagy lendülettel folytak a hazai terepi gyűjtések és így a gyűjtemény friss anyaggal történő gyarapodása is. Bemutatjuk az egyes gyarapodások hátterét, paramétereit és eredményeit, valamit a gyűjtemény kezelésében és nyilvántartásában elért további előrelépéseket is.
Keywords: adatbázis, edényes növények, gyarapodás, Kárpát-medence, nyilvántartás

Journal: Annales Musei historico-naturalis hungarici
Journal abbreviation: Annls Mus. hist.-nat. hung.
ISSN: 0521-4726
Publisher: Hungarian Natural History Museum, Budapest
Editor(s): Bernert, Zs.